Veelgestelde vragen

Het regelen van een uitvaart brengt vaak praktische vragen met zich mee. Wij helpen je graag om snel antwoorden te vinden op veelgestelde vragen zodat je snel een duidelijkheid hebt.

Wat zijn de mogelijkheden in mijn omgeving?

Wij zijn bereikbaar voor vragen over crematoria in jouw buurt.

Ongeacht waar u verzekerd bent, bent u vrij om voor ons te kiezen om uw uitvaart te laten regelen. Als u wilt, staan wij voor u klaar om u hierover meer uitleg te geven.

Een uitvaartverzorger(ster) begeleidt nabestaanden van het moment van overlijden tot en met de afscheidsceremonie. Hij/zij houdt zich bezig met de organisatorische kant van de uitvaart, maar kan u ook helpen met het samenstellen van de afscheidsdienst. Samen met u zoeken zij naar de juiste rouwkaart, woorden, muziek, beelden en consumpties.

Een uitvaartverzorger(ster) begeleidt nabestaande tijdens de gehele organisatie van een uitvaart. Een ritueelbegeleider(ster) verzorgt alleen de inhoudelijke aspecten van een afscheidsdienst.

Natuurlijk mag dat. Het kan zelfs een waardevolle ervaring zijn om de laatste verzorging zelf te doen. Als u dat wenst, kan een medewerker van bescheidenafscheid u hierbij ondersteunen.

Volgens de wet moet de uitvaart uiterlijk de zesde werkdag na overlijden plaatsvinden.

Met opbaring wordt bedoeld de methode waarbij het lichaam wordt bewaard en gekoeld gedurende de periode tussen het overlijden en de dag van de uitvaart. Dit kan thuis op een bed of in een kist plaatsvinden, maar het kan ook gebeuren in een uitvaartcentrum, hetzij in een centraal gekoelde ruimte of in een 24-uurs kamer. Er bestaat een misvatting dat dit automatisch betekent dat de overledene bezocht en gezien kan worden, maar dat is niet altijd het geval. Onze uitvaartverzorger(ster) staat tot uw dienst om u te adviseren over de mogelijkheden en wat u kunt verwachten in de door u gekozen situatie.

Na een overlijden blijven bacteriën, die van nature in het menselijk lichaam voorkomen, aanwezig. Na het overlijden beginnen deze bacteriën zich te vermenigvuldigen en starten ze het natuurlijke ontbindingsproces. De snelheid waarmee dit gaat, hangt af van verschillende factoren, zoals onder andere de temperatuur en de algemene conditie van het lichaam. Door het lichaam te koelen, wordt de groei van bacteriën vertraagd en daarmee ook het ontbindingsproces.

Bij een thuisopbaring blijft de overledene thuis tot vlak voor de uitvaart. Hij of zij ligt daarbij op het eigen bed, in de gekozen kist of op een opbaarplank. Er wordt een koeling geplaatst, die niet zichtbaar is.

Hoewel een thuisopbaring meestal mogelijk is, zijn er situaties waarin het niet haalbaar is, zoals bijvoorbeeld bij extreem warm zomerweer en er is geen geschikte ruimte in huis om het lichaam te koelen of wanneer de staat van het lichaam verkeerd, het niet toelaat.

Thanatopraxie betreft een milde vorm van balseming waardoor het ontbindingsproces tijdelijk wordt vertraagd. Deze procedure kan het lichaam van een overledene gedurende enkele dagen een natuurlijkere aanblik geven. Wanneer koelen niet mogelijk of niet voldoende effectief is, kan thanatopraxie een oplossing bieden. Er worden bij deze methode speciale chemische middelen gebruikt om als het ware de bacteriën ’te verdoven’. Deze behandeling vindt plaats in een rouwcentrum.

Een uitvaartkist is niet verplicht, er moet wel altijd een omhulling om de overledene worden gebruikt.

U mag zelf een uitvaartkist maken. Een rouwvervoerder, begraafplaats of het crematorium kan echter wel een aantal specifieke eisen stellen waaraan moet worden voldaan.

Een gemiddelde uitvaart met een crematie kost zo’n 5.000 euro. Bijkomende zaken zoals een luxe kist, veel bloemen en uitgebreide catering doen de gemiddelde kosten al snel oplopen tot zo’n 7.000 euro. De gemiddelde kosten van een begrafenis liggen vaak hoger omdat een groot deel van de kosten uit de grafkosten bestaat. Deze kosten verschillen per gemeente. Een gemiddelde uitvaart met een begrafenis ligt al gauw tussen de 7.000 en 9.000 euro, afhankelijk van uw wensen.

Er bestaat geen wet die zegt dat een overledene met een rouwauto vervoerd moet worden.

Ja, u kunt kiezen uit verschillende rouwauto’s en volgauto’s. Heeft u hier meer vragen over stel deze dan gerust aan uw uitvaartverzorger(ster).

Ja, u kunt zelf de rouwauto rijden. Heeft u hier meer vragen over stel deze dan gerust aan uw uitvaartverzorger(ster)

De kosten van rouwvervoer variëren sterk en zijn afhankelijk van de gekozen optie en de locatie(s). Het is raadzaam om vooraf een begroting te laten maken door uw uitvaartverzorger(ster) om een idee van de kosten te krijgen.

Een uitvaartbus is een moderne optie voor rouwvervoer waarin meerdere nabestaanden kunnen plaatsnemen. Het biedt ruimte voor zowel de uitvaartkist als familie en vrienden om samen te reizen.

Nee, u mag een overledene niet zelf repatriëren (vervoeren) naar Nederland. Het vervoer moet gebeuren met een officiële rouwauto.

U bent niet verplicht om de afscheidsdienst te houden in een uitvaartcentrum, een kerk of een crematorium. Er zijn tal van andere prachtige locaties waar het afscheid ook plaats kan vinden.

Het overlijden kan het gevolg zijn van natuurlijke oorzaken, zoals ouderdom of ziekte, of van niet-natuurlijke oorzaken, zoals euthanasie, zelfdoding, een ongeval of geweld. Wanneer de schouwarts twijfelt over de oorzaak van overlijden of weet dat het een niet-natuurlijke oorzaak heeft, meldt hij dit aan de Officier van Justitie. Deze autoriteit beslist of er verder onderzoek nodig is. Indien de Officier van Justitie geen aanleiding ziet voor nader onderzoek en dus geen beslag legt op het lichaam, wordt een ‘verklaring van geen bezwaar’ verstrekt.

Indien er niemand bereid is of in staat is om de verantwoordelijkheid voor de uitvaart op zich te nemen, dient uiterlijk op de derde dag na het overlijden contact te worden opgenomen met de burgemeester van de gemeente waar de overledene zich bevindt. In dat geval zal de gemeente voor een eenvoudige uitvaart zorgen.

In het geval dat de uitvaart in Nederland plaatsvindt, is het noodzakelijk om de overledene eerst naar Nederland over te brengen. Dit proces staat bekend als repatriëring. Meestal wordt de repatriëring verzorgd door de reisverzekeraar.

Een maand na de crematie wordt de as van de overledene vrijgegeven. U krijgt dan bericht van het crematorium dat u de as kunt komen ophalen of laten verstrooien.

Om de as van een overledene te mogen verstrooien, is toestemming van de eigenaar van het terrein vereist.

In een algemeen graf worden doorgaans drie tot vier personen in één graf begraven. Deze personen hoeven geen familie van elkaar te zijn. Een eigen graf biedt nabestaanden controle over wie er in het graf begraven wordt.

In Nederland zijn er geen graven die eeuwig blijven bestaan. Er worden soms wel graven uitgegeven voor onbepaalde tijd, maar die kunnen alsnog onder voorwaarden worden opgeheven.

Voor begraven gelden er zowel kosten voor grafrechten (huur graf) als begraafkosten (openen en sluiten van het graf). De kosten verschillen sterk per begraafplaats en gemeente.

Volgens de wet is begraven enkel toegestaan op een officiële begraafplaats. Dit betekent dat als uw eigen grond de gemeentelijke bestemming heeft van begraafplaats, u hierop begraven mag worden.

Het duurt een aantal maanden voor een grafsteen kan worden geplaatst of teruggeplaatst. Dit komt omdat de grond eerst moet inklinken.

Dit verschilt per begraafplaats, maar meestal kunnen er 2 of 3 kisten boven elkaar begraven worden.

Begraafplaatsen hebben verschillende termijnen voor het verhuren van een graf, maar de wettelijke termijn van grafrust is minimaal 10 jaar.

Het schudden van een graf is een vorm van ruimen van een graf, waarbij de verzamelde resten dieper onder hetzelfde graf worden herbegraven.

Eén van de voorwaarden is dat de overledene begraven wordt zonder materialen die belastend zijn voor de natuur.

Dit is afhankelijk van de regelgeving op de desbetreffende begraafplaats. Op de meeste begraafplaatsen is het plaatsen van een grafsteen niet verplicht.

Degene die de steen heeft laten plaatsen, is eigenaar van de gedenksteen. Als de grafperiode is verstreken, wordt de begraafplaatsbeheerder eigenaar.

Wat een grafsteen precies kost is moeilijk te zeggen omdat dit sterk afhangt van uw keuzes, maar gemiddeld kost een grafsteen tussen de 2.000 en 4.000 euro.

De overledene mag gecremeerd worden in elk crematorium in Nederland en begraven worden op elke begraafplaats, ongeacht de woonplaats van de overledene.

Om uw lichaam ter beschikking van de wetenschap te stellen, dient u zichzelf aan te melden bij een universitaire medische faculteit.

Indien u hiervoor kiest, zal uw lichaam binnen enkele uren na overlijden worden overgebracht naar de medische faculteit. Een begrafenis of crematie is dan niet mogelijk.

Meestal bevat een rouwkaart informatie over de overledene, zoals geboorte- en overlijdensdatum, namen van directe nabestaanden, en details over de afscheidsdienst.

Het verzenden van een rouwkaart doet u zo spoedig mogelijk, zodra alle details met betrekking tot de uitvaart bekend zijn.

Het versturen van een rouwkaart is een respectvolle manier om het overlijden mede te delen en kan tevens dienen als uitnodiging voor de uitvaart.

U hebt enveloppen nodig, eventueel met rouwrand, en rouwzegels om de post met prioriteit te laten behandelen.

Ons advies is om te handelen naar wat goed voelt, niet naar wat verplicht is.

Wij adviseren een rouwzegel te gebruiken. Dit zorgt voor prioriteit en laat de ontvanger weten dat de post betrekking heeft op een overlijden.

De kosten hangen af van het aantal kaarten dat u nodig hebt. Neem contact met ons op voor een exacte berekening.

Uitvaartwensen kunnen zeer uiteenlopen en zijn persoonlijk. Denk aan een crematie in stilte of het afspelen van favoriete muziek.

U kunt uw uitvaartwensen vastleggen door ons wensenboekje in te vullen of door een voorbespreking te houden.

Crematie of begrafenis, soort uitvaartkist, locatie afscheidsdienst, muziek, bloemen, catering, etc.

Een wilsverklaring is een document waarin u uw voorkeuren met betrekking tot medische behandelingen vastlegt.

Na het overlijden vindt er altijd een uitvaart plaats (begrafenis of crematie), maar een afscheidsceremonie is niet verplicht.

Heb je toch nog een vraag